A rose is a rose is a rose…

20140528_155027

Mi a szép a nyárban? Minden! Tudom, írtam már, de nem győzöm ismételni: ontja magát az élet… Nem csoda, hogy a zöld növények és a virágok mellett az emberek is ragyognak. Azt figyelgetem a napokban, hogy mennyire más az emberek arca nyáron: pirosas-barnás, mosolygós, na és a kedvük is: mindenki oldottabb, beszédesebb. A legtöbb emberre ugyanúgy igaz, mint a növényekre, hogy ilyenkor telik meg élettel!

20140530_191138

A napokban a gyerekekkel a Balaton parton időzöm. Gyönyörködünk partban, vízben, és persze Innye Mama kertjében. Merthogy Anyukám egyik szenvedélye a rózsa. A RÓZSA. Minden évben vesz-rendel-szerez újabbnál újabb fajtákat. Van amit Angliából, David Austin ültetvényéről rendel (nem csillagászati téma egyáltalán), de sok kedvencem Szőregről, Szeged mellől való! Ismeritek ezt a magyar rózsa-birodalmat? Érdemes egyszer ellátogatni ide: üvegházak és szabad rózsaföldek, ameddig a szem ellát! És Anyukámmal együtt állíthatom: bőven megállja a versenyt az angol rózsákkal, sőt!!! Nem véletlen, hogy óriási holland export-termék a szőregi rózsa. Van köztük tömve telt és lazább virágú, van a rózsaszínnek minden árnyalata és van erős bordó. Nagyra növő bokor és a földet beterítő aljnövény… Ezeket a képeket mind az almádi kertben készítettem.

20140530_190907

A híres sor: ‘A rose is a rose is a rose’ a századeleji amerikai Gertrude Stein költőnő verséből való. Az értelme annyi: a dolgok pontosan azok, amiknek látszanak.

A rózsa ezek szerint: szépség, illat, méltóság, odaadás, kitárulkozás. Az természet nem takargatja tovább, hanem itt és most megmutatja titkai és bájait…

20140530_190647

Azt látom, hallom öregektől, hogy a jófajta szenvedély éltet. Mert akinek van hobbija, az ki tud kapcsolni, meg tudja magát vígasztalni, és nem utolsó sorban nem unatkozik. Anyukám minden reggel hajnalban kel, csak azért, hogy munka előtt még kimenjen a kertbe és végigpásztázza a rózsatöveit. Aztán délután ismét a kertben köt ki, hogy nézze őket…

20140530_191157

Legyen az bármi: lovak, macskák, kézimunka, tánc, zene, vagy éppen a rózsák. A rajongás valamiért szó szerint életben tart, életörömöt serkent. Ti már tudjátok, hogy mi az éltető passziótok? A nyár a maga szabadságával, gazdagságával sok mindent kínál, érdemes most választani!

20140530_190820

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× három = 9