A féléves Potyautas

20140718_221339

Nemrégen beszámoltam arról, hogyan telik a nyár, az első nyár három nagy és egy pici gyerekkel. Most csak a kis félévesről akarok írni. Az első gyerekünknek a féléves szülinapjára fél tortát vettünk és meghívtuk a barátokat ünnepelni. Ha ennek a negyediknek nem is jutott ilyen ünneplés, el nem felejtettem a féléves évfordulót.

20140717_155153

Jánoskánk szinte mindenkire mosolyog, nagyon türelmes, jó kisbaba. Különösen örül, ha testvérei nevettetik, hozzák-viszik. Élvezi, hogy zajlik körülötte az élet. Felfigyel  minden erős zajra: autóra, gépekre, ezeket különösen hosszan tudja szemlélni. Figyeli a dolgok működését, mint egy igazi fiú. Már tudja, hogy Apa a nagy varázsló, és különös ragyogást mutat, ha meglátja apját. Ha engem lát meg, többnyire sírni kezd és követeli, hogy helyzete valamilyen módon azonnal javuljon… (evés, ringatás, játék). Kisebb korában nagyon sokat nézte a fákat hanyatt fekve a kocsiban, most már átfordulni szeret és ringatózni, kúszva előrehaladni. Mindent elérni és megfogni: valóban megtapasztalni az életet.

20140717_161009

A három nagy után olyan ez a késői kicsi az életünkben mint egy Potyautas. Szoktam is kérdezgetni tőle: honnan jöttél, ki küldött ide téged?! A férjemmel kettesben töltöttük a múlt hetet, vagyis hogy hármasban, merthogy jött velünk a kicsi Potyázó. De nagyon aranyos volt és jó volt egy kicsit csak őrá figyelni!

20140610_125707

Mostanáig gyakorlatilag csak anyatejet evett, de azt igen buzgón. Már egyre jobban érdekli az emberi kaja: mindenből kell egy kicsit a szájához tenni, hogy tudja, mi milyen. Minden nap főzök neki valamit, és azt kapja ebédre, és ha marad, estefelé is. Nagy öröm számomra ez a babás főzés: végre bátran, egyszerűen főzhetek. Nem érdekel semmilyen aktuális védőnői protokoll. Ízes ételeket szeret Jancsi, teszek mindenbe neki sót és finom fűszereket is.

20140704_125930

Szinte mindent ugyanúgy csinálok, mint a nagyoknál. Minden nap eszembe jut valami: ezt így vagy úgy szoktam, és már csinálom is. Nyolc év szünet hosszú ugyan, de a babázás nem felejthető tudás. Megyek a padlásra és hozom a keménytáblás képeskönyveket, a gurulós kisjátékokat, milyen jó, hogy eltettem mindent! Hallom a hangján, ha fáradt, tudom, hogy nekem is az éri meg, ha ő kipihenheti magát; így szervezem a napokat.

Van viszont két újdonság: textil pelenka és mózeskosárban utazás. Az előbbit egy jó barátnőmnek köszönhetem, ő győzött meg róla, hogy alig több macerával óriási a különbség! Nekem heti egy plusz mosás, mert van elég bélésem. Áztatni csak a kakisat szoktam, vasalni pedig egyáltalán nem. Egy jó kis fedeles vödörben gyűlnek a fürdőszobában.

2014 tavasz 042

A Peg Perego babakocsink, amit használtan vettem most kifejezetten ennek a gyereknek pedig adta magát: a méretes mózeskosra olyan, hogy szabályosan be lehet csatolni az autóban a biztonsági övvel. Igaz, hogy két helyet foglal el (a férjem szerint hármat – a váz miatt), de szerintem sokkal jobb fekve a babának, mint a hordozóban meghajolva. Rengeteget aludt ebben a nagy mózesban a kicsikém útközben a kocsiban és kint az udvaron is. Szóval jó döntés volt; mostanra kezdi kinőni.

És változott még valami- bennem. Nem szégyellem a szoptatást. Mégcsak nem is feszélyez. Bárhol, bármikor megetetem Jánoskát, ha úgy adódik. Diszkréten, de nem elbújva. Vallom, hogy a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga; sem nem pornó, sem nem magamutogatás. Viszont táplálás, törődés, színtiszta anyaság.

A legnagyobb kihívás most is a kialvatlanság volt. A zombi-lét. Az, hogy pár óra alvás után is helyt kell állni egész nap. A most-akkor-megbolondulok-e érzés. Erre nem lehet eléggé felkészülni. A saját határaimat feszegetem és tapasztalom ilyenkor.

Most, hogy túl vagyok rajta, már sajnálom: olyan cuki volt, miért nem élveztem jobban a csecsemő létet? Próbálom elkapni a gondtalan pillanatokat, amik csak arról szólnak: van egy gyerekem, egy új kicsi élet, aki a szemem láttára bontakozik.

20140627_104528

Szóval a féléves forduló megkönnyebbülést is hozott. Már nem kell annyit felkelni éjszaka, sőt van, hogy reggelig alszik. Így én is egyre jobban tudok pihenni. Érzem, ahogyan regenerálódik a testem, lelkem, ahogyan kezdenek kisimulni az idegeim. Kezdem újra átgondolni az életünket, terveket szövögetek. Hamarosan jön a szülinapom; vendégséget szervezek. Családos piknikre készülök egyszerű ételekkel, sok baráttal és gyerekekkel! Ebédre és délutánra hívok mindenkit, nem este; az esték még kizárólag a féléves kis Potyautasé!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


hét + 6 =