Advent: Fentröl jön az erö

20141214_100546[1]

Advent harmadik vasárnapja van. Készülünk nagyon az ünnepekre. De közben eléggé le vagyunk harcolva: gyakorlatilag mindenki beteg a családból. Apa kezdte néhány hete, aztán jött a az összes gyerek. Ráadásnak kidőltem én is. Teljesen levert az influenza, napok óta fekszem.

20141213_181433[1]

Ma hajnalban felkeltem, mert nem tudtam aludni a torokfájástól. A tizenegy hónaposom is nagyon beteg, csak szopni hajlandó. Ez most nagyon megterhelő.  Két szervezetet kellene kiszolgálnia egy beteg testnek. Tegnap eldöntöttem, hogy próbálom éjszaka teáztatni: botrány lett, muszáj volt a cici. Attól megnyugodott, elaludt újra, egészen reggelig. Az élet követeli, ami kell neki, és mi valahogy képesek vagyunk megadni. Képesek vagyunk jót adni a gyerekeinknek. Ez hogy van? Annyiszor éreztem már, és ezekben a napokban különösen érzem: a szülőség, az anyaság olyan mélyről jön, hogy az szinte már nem én vagyok. Munkál bennem valami más, ősi erő, és messze túlmutat rajtam. Én azt keresem, ami nekem jó. Önző vagyok, kicsinyes. Az anyai szeretetem nem ilyen.  Nem ismer lehetetlent. Határtalan.

20141213_181513[1]

Tegnapi nap. Reggel Miskának vérvétel, nagy sírás. Apa segít. Géza fiam az orvosnál: kezdődő tüdőgyulladás. Én utolsó pillanatban rohanok le az orvoshoz, későn, nem várt meg a doki. A Pici megint nagyon lázas, izgulok. Közben csak néhány órára kelek fel, gyenge vagyok. Este nagyok együtt akarnak aludni a Géza szobájában: felcipelem a fájós derekammal a radiátort a pincéből. Befűtök nekik, majdnem mennék aludni. A szobából tompa puffanás: megyek, nézem,mi van. Miska fejéből jön a vér, nekiesett a szekrénynek. Mindig őt éri baj. Felrepedt a feje, összefogom, átfut a fejemen: egyedül vagyok itthon, a pici lázas, nem tudok ügyeletre menni… Meg kell oldni. Nem bántom. Nem olyan mély a hasadék, lassan eláll a vér, Miska hol bőg, hol nevet. Ő ilyen. Igazi bohóc-gyerek. A nagyok segítenek, hoznak jeget, törölközőt. Ez olyan jó. Az angyalok megint jól vigyáztak: nem lett nagyobb baj.

Valamiért most ránk jár a rúd. Sok minden alakul, fortyog az életünkben, talán azért. Iskolát kell választanunk a Nagyfiúnknak. Lehet, hogy el kell őt engednünk. Nehéz elfogadni, hogy majdnem felnőtt. Hogy ennyi volt. Hogy készen áll.

A válság persze szép is: tanulhatunk magunkról, fejlődhetünk. Büszkék lehetünk közben egymásra, a gyerekeinkre. És legfőképpen  rácsodálkozhatunk az éltető erőre, ami Fentről jön, és aminek egészen biztosan csak közvetítői vagyunk.

20141214_132615[1]

2 thoughts on “Advent: Fentröl jön az erö

  1. Jobbulást mindenkinek!!!!
    Jön Fentről a segítség.
    ( Legtöbbször mások által. Köszönjük, hogy közvetítői vagytok! 🙂 )
    puszi: Éva néni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× 1 = nyolc