Aranynapok

IMG_6782

Ismeritek Hamvas Béla novelláját? A Babérligetkönyv című esszékötetből való. Igazi szeptemberi olvasmány!

“Ha csak néhány napra, vagy órára, van úgy, hogy egy hétre, sőt, még tovább, de minden esztendőben visszatér az idő, amit szeretnék úgy hívni, hogy: az aranynapok. A föld a nyárvégi esőktől újra nedves és puha. A levelekről a víz a port lemosta, s a lomb újra zöld. A hajnalok frissek, de a nap még meleg. S a hegyeken alkonyatkor langyos a nyugati szél. Aranynapoknak ezt az időt azért neveztem el, mert a szeptember színe az arany. ….”

Ha szép őszi olvasmányra vágytok etse ágybabújáskor, vagy reggel, miután elment mindenki otthonról, itt találjátok:  www.hamvasbela.org/szavak/aranynapok.html

Nagyon szeretek ilyenkor sétálni a nap bármely szakában. A reggel még valóban friss, de délelőtt, főleg, ha már kisüt a nap, egészen csodálatosan lehet érzékelni az arany szemcséket a levegőben, a csillogó párát és a ragyogó ködöt. És lehet örülni a lustán pihenő kerteknek, no meg a habos és ízes gyümölcsöknek.

Barokk képeket idéző gyümölcsös tálat lehet rakni a konyha közepére, és beszívni az érettség illatát, a föld csodáját. Ahogyan az író mondja: az élet dicsőül meg itt és most! Nem, nem túlzás. Átérzem ezt újra meg újra így szeptemberben.

A mi életünk harmadik gyümölcse is éppen szeptemberben érett meg. Most lesz nyolc esztendős. Az ő születésekor is eszemben voltak az aranynapok, és azóta azt is tudom nálam tapasztaltabb sokgyermekes anyáktól, hogy a harmadik az “arany-gyerek”. Bizonyára sokan egyetértetek vele és tudnátok mesélni a drága harmadikról…

Kívánok mindenkinek gyönyörű szeptemberi napokat itt az új, alakuló blogon, sok aranyló sétát, mély levegővételeket és ízes gyümölcsöket!

És drága kicsi Miksám, arany gyerekem, téged meg Isten éltessen!!!

szőlő

3 thoughts on “Aranynapok

  1. Köszönöm, hogy blogod olvasása révén részesülhetek mély és tartalmas gondolataidból. Jó látni, hogy van időd a szemlélődésre, és csöndeden átszűröd a világot. Így biztosan örömmel készülődik a világba az újabb “arany gyermek”. Hajrá, Zsuzsi!
    Szeretettel, Kinga

    • Szia Kinga!

      Nagyon kösz a megjegyzést. Te éppúgy tudod mint én, hogy ebben a faluban igazán lehet lassan élni. És azt hiszem, az arany harmadikról is hasonló a tapasztalatod, mint nekem… Puszi: Zsuzsi

  2. Pingback: Gyerekzsúr | sub-rosa-blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


5 + hét =