Nyár reloaded….

20140627_105805

Végre túl mindenen. A sulinak vége: megvolt minden vizsga, kiosztották a bizonyítványokat, bezárták hivatalosan is a tanévet, a tanároknak megköszöntük a sok fáradozást. Elindult a vakáció! A csodás helyi gyerekkönyvesboltban Mónika annyi százalék kedvezményt adott az évzáró után, ahány ötös volt a biziben! Mi vittük a zeneiskolásat is, és milyen jól jártunk!! Köszönet Móninak ezért, no meg a könyvajánlásokért.Van még valahol olyan könyvesbolt, ahol ha bemész, leülnek a gyerekeiddel és fél órát mesélnek nekik, hogy aztán tudjanak választani otthonra igazán jó olvasmányt?!

A szünet első napjaiban szokás szerint jöttek hozzánk a balatoni unokatestvérek. Nekem négy, a bátyámnak négy: az nyolc gyerek. Együtt pont olyanok, mint az orgonasíp. Mindig büszkeség tölt el, ha nálunk gyűlik egybe a kis csapat Azt hiszem, hogy ez a klán-élmény, ugye?  És ahogyan telik az idő, egyre kevesebb a gond, a vita. Eltűnnek a házban, játszanak: a nagyok társasoznak, gépeznek órákon át, a kicsiket hallom közelebbről, ahogyan a játszószobában megy a rajcsúr. Szinte csak kajálni jelennek meg a konyhában. Na kaja, az kell, úgyhogy az idén kibéreltük a Nagymamát, és ő főzött. Kösz, Anyukám!

20140619_130734

Aztán a második héten a Nagyfiam elrepült a tengerentúlra. Heteken át szerveztük, alakítottuk a részleteket. Kissé belebetegedtem. Első hús-vér élményem arról, hogy a gyerekek tényleg nem maradnak nálunk: elmennek… (Vendég a háznál???) Szent Iván éjjelén ment el, boldogan, bátran, felhőtlenül. Az Apja vitte ki a reptérre. Én felnéztem az égre, amikor hajnalban kikísértem a kapuig: bizakodó fények derengtek. Megkértem a Szent Angyalokat, hogy őrizzék őt útján. Ennyit tudtam tenni. Elment, és azóta is jól van. Hála Istennek.

Szabó T. Anna költőnő sorai jutnak az eszembe: “Jaj, két fiaim: karom, ölelésem,/ siető lábam, otthonos ölem-/ nélkülük egész nem vagyok egészen,/ de ők egészek lesznek nélkülem.”

20140626_091438[1]

A kicsik megkezdték a táborozást: már túl vagyunk egy remek zenei táboron és egy négynapos sátrazáson a Börzsönyben. Megint beigazolódott, hogy amit a gyerekek év közben is nagy kedvvel csinálnak, olyan táborokba érdemes menni a nyáron. Ez a zene tábor csúcs volt, amiért nagyon hálás vagyok, különösen Puszta Betty néninek. Volt kamarazenélés, nagyzenekar, Bach élete gyerekeknek, minden nap egy koncert, zeneszerzés, csütörtökön utcazenélés, majd pénteken mindent előadtak nekünk szülőknek. Rengeteg tehetséges és lelkes kis és nagy gyerek, mindenféle hangszeren, a közös nevező pedig a muzsika.

20140522_122441

A regnumos sátortábor is mély nyomokat hagyott: Miska most volt életében először erdőben, szabadég alatt napokig. Patakban fürdés, állatok, sok játék a szabadban, tábortűz. Ezek mind olyan élmények, amik nemcsak jó emlékek maradnak, hanem adnak egy határozott szemléletet a felnőtt korra: a természet jó, befogad, tudunk együtt működni vele. Nekem is megadatott ez gyerekként cserkészet formájában. A mai napig élek belőle.

20140627_143634

Ma éppen július elseje van. Féléves a Picikénk. Bontakozik, virágzik a nyár, a kedvenc évszakom. És nyiladozik közben ennek a negyedik Gyerekecskének az élete is. A nyár nekem a bőség, a gazdagság ideje. Ontja magát az élet. Az éppen elnyílt virág szinte rögtön új hajtást hoz, a nagy éjjeli esőzések után felüdül és megújul a zöld. Ragyog az élet! És hasonlóképpen ez a kicsi gyerek is minden nap hoz valami újat, valami meglepőt: egyik nap négykézlábra áll, másnap már mindenért nyúl, harmadnap az anyatejes kicsike meg akarja kóstolni a főzelékemet.

Sokat vagyunk kint az udvaron, hogy ő is gyönyörködhessen kertben-zöldben-nyárban. És közben lassan indul a négykézláb, már minden nap lecsúszik a főzelék, és élénk tekintettel figyelgeti a külvilágot.

Az élet csodás, akkor is, ha van nehézségünk. Talán nem baj, hogy van nehéz. Az itt és most ragyogó élet, ez a júliusi bőség feledtet minden bút és bajt.

20140627_151143

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


2 − = egy