Ünnepi morzsák

20141214_171413[1]

Eszegetjük a morzsákat, maradékokat. Reménytelen a fogyókúra. Különösen Anyukám finomságainak nem tudok ellenállni. A morzsákról eszembe jut sok ünnepi élmény és tanulság.

Karácsony előtt három nappal találkoztam a boltban egy kedves lánnyal, aki nemrég szülte a második babáját. Kérdezem, hogy vannak. ‘”Őrületben”- jött a gyors válasz. Mármint karácsonyi készülődésben. Hirtelen megsajnáltam. És egyúttal felderültem. Jé, én egyáltalán nem vagyok őrületben. De értettem, hogy mire gondolt.

Sok éven át én is hajszoltam magam a készülődésbe. Ezt is akartam, meg azt is, bele is fogtam fogcsikorgatva újabbnál újabb meglepetésekbe, úgy, hogy közben pici gyerekeim voltak. Csupa olyanra, amiről azt gondoltam, ettől még szebb lesz a Karácsony. De mostanra tudom: ez beteg vállalkozás. Meggyilkolja az ünnepet a nagy igyekezet, a mindent akarás. Kialakítottam néhány alapszabályt, és mára szinte mindet be tudom tartani. A cél: jelen lenni, megérezni valamit a Karácsony szépségéből, és együtt lenni azokkal akiket szeretek.20141228_105620[1]

 1. Előkészületek. Tényleg előre, vagyis november elejétől tervezek. Listákat írok, körbenézek az interneten, gondolkodom a családtagokon, hogy ki minek örülne. Mindig szeretek valami személyeset is adni, de ennek is határt szabok. 18 felnőttnek és 16 gyereknek kell kitalálnom valamit. Az 34 ajándék. Néhány ponton próbálom bevonni a Férjet is. És merítek a “készletből”. Vagyis: Miska év közben készült gyönyörű festményét csak ki kell nyomtatni szép papírra a Nagymamáknak. A piciről készült rengeteg cuki képet elő kell hívatni. A Tokajról hozott finom borokhoz pedig csak pár gondolatot írni…

20150106_152947[1]

2. Nagyon szeretem a karácsonyi díszítést. Már Advent első vasárnapján elővettem a dobozokat. Kitettem a füzéreket, szedtem fenyőt a kertben, és készítettem belőle asztali díszt és kopogtatókat az ajtóra. Ezek kitartanak Vízkeresztig.

20150105_143942[1]

3. A mézeseket megsütöttem előre. Nagyon sok finomságot terveztem még sütni. Heteken át nézegettem a recepteket lefekvés előtt az ágyban. Be is vásároltam mindenféle földi jót hozzájuk. Aztán jött a sok betegség, és beláttam, hogy nem fog menni a sokféle sütemény. A csodás alapanyagokból hirtelen felindulásból egyik délután golyókat készítettem – sütés nélkül.  Narancshéj, pörkölt dió, mandula, mogyoró, rum, csipke lekvár, darált mézeskalács, a végén csokiba mártva. 20 perc. Hatalmas siker.

20141218_202329[1]

4. A főzést, sütést az ünnepek alatt száműzöm. Az van, amit előre elkészítek és amit rendelünk. Igen, részben hozott ételt eszünk még Szenteste is. Nálunk 24-én egész nap otthon vannak a gyerekek, nincsenek közelben Nagyszülők, akikhez átmennének. Ha főzés is lenne 24-én, nem végeznének az Angyalok a fa díszítésével és az ajándékokkal. Szép terítés persze van – a lányom az idén külön kérte, hogy megint legyen szép asztal… Ez nagyon jól esett. És az is, hogy a Férj sokszor elmondta: olyan jó, hogy nem főzöl, és nem vagy ideges miatta… Így 25-én és 26-án is maradt idő együtt pihenni, kirándulni. Sőt, még társasozni is leültünk!

20150103_143222[1]

5. Karácsonyi lapokat írni nagyon szeretek. Főleg olyat, amit mi készítünk. Az idén nem készült saját lap. De helyette  még ünnepek előtt a nagy gyerekekkel és Apával klassz dolgokat csináltunk. Eljutottunk együtt korcsolyázni. A MÜPA melletti műjégen, gyönyörű zenére együtt öten… És ebédeltünk a kedvenc éttermünkben… Voltunk moziban, és megnéztünk itthon is több filmet . Elmentünk egyik nap a Keresztszülőkhöz, Andráshoz és Katihoz. Az együtt töltött idő volt  legszebb ezen a karácsonyon.

20141222_171323[1]

6. Próbálom az ünnepek alatt nem irányítani annyira az életet. Fogadni azt, ami jön. Várakozni, hogy nekem mit hoz az ünnep. Na, ez még nem megy túl jól, de határozottan alakulok! Az eredmény: sokkal kevesebb belső feszültség, és jobb kapcsolat mindenkivel.

Ezek a tanulságok. Így Vízkereszt táján Miskám meleg hószívével kívánok mindenkinek szép évkezdést, növekedjünk hitben,  szeretetben!

20150102_150044[1]

One thought on “Ünnepi morzsák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


hat − 5 =