Vallomás: 15 év

IMG_1035

Minden évben megünneplem magamban december tizedikét. Pedig nem a szülinapom, még csak nem is a megismerkedésünk évfordulója. Valami mégis akkor született, és mivel most 15 éve, muszáj vallanom róla.

Nyugodtan kezdem azzal, hogy az egészet nem így képzeltem. Nem így ismertem magamat. Minden lében kanál, főszervező-rendező húszéves voltam. Egyszerre három kórusban énekeltem, egyesületet vezettem, külföldi konferenciákra jártam…

Aztán a munkába is belevetettem magam. Először az iskolában aztán egy irodában ültem hosszú estéken át. Készültem, javítottam, igyekeztem a lehető legjobban, legtöbbet dolgozni. Eközben otthon nagy társasági életet éltünk; jöttek-mentek a nagy vendégségek.

Azt hittem, ha majd egyszer lesz gyerekem, a sürgés-forgást, a fontos feladatokat nem fogom feladni. Valahogy majd csinálom egyszerre a kettőt. Mit tudtam én!

IMG_1253

Drága jó Nagyapám elvesztése, a halál érintése nagyon megviselt. Talán éppen ezért, az élet után sóvárogva hamarosan várandós lettem. Akartam, mégis furcsa volt: új, ismeretlen érzések kavarogtak bennem. De ahogyan nőtt a babám, úgy nőtt a vágy is bennem, hogy megismerjem őt. A hetedik hónap elején engednem kellett a belső parancsnak. Bejelentettem a munkahelyemen, hogy nem megyek többet. Otthon maradok nyugalomban, és várom az érkezését. Ez volt december 10. Egyik napról a másikra leálltam. Ruhákat pakolgattam, sétáltam, tervezgettem. Tudtam, hogy így a jó; ennek jött el az ideje.

Hosszú, kemény szülés volt: talán azalatt a húsz óra alatt alakultam más emberré – végérvényesen.  A születés örömét sem felejtem el. Mindent elsöprő boldogságérzés, óriási béke. És mennyire tetszett a kisbabám! Biztos voltam benne: ő a legszebb a világon. Ma is nagyon tetszenek a gyerekeim…

IMG_1377

A gyermekágy nem volt könnyű.  De közben, lassan szövetséget kötöttem a Kicsikémmel. Nem ment azonnal, sok idő és küzdelem kellett hozzá. Mint mindenhez az életben, ami értékes.

Azóta még háromszor éltem át ezt az átalakulást és a csodát. Azt, hogy elhagyom a világot, lelassulok, és befele figyelek. Hogy teljesen egyedül vagyok. Vagyis csak vele, ott belül összekapcsolva. Hogy engedem a testemben és a lelkemben a változást, bár nem tudom, hova vezet. Hogy beleengedem magam a szülés, aztán a nem-alvás fájdalmába, hogy aztán ott lehessen egy ragaszkodó, függeszkedő kis lény: egy új kicsi élet.

IMG_1107

Mind a négy gyerekem csodálatos. Rengeteget tanultam és tanulok tőlük minden nap. Segítenek nekem változni, fejlődni, tágítani a határaimat. Büszke vagyok rájuk és végtelenül hálás…

Úgy alakult, hogy nem tértem igazán vissza a munkás életbe azóta sem. Ha van is némi sürgés-forgás az életemben,a gyerekeim az elsők. Persze, tanítok egy kicsit, meg önkénteskedem itt-ott, és mindezt nagyon élvezem.  De nem akarok lemaradni a hangversenyükről, beviszem az uzsonnát, ha itthon hagyták, és minden nap főzök… Tudom, tudni akarom, hogy mi van velük, miben kell segítség, ki hol tart. Kik a barátok, mik a titkos vágyak… És mindez 15 éve dőlt el. Én döntöttem így.

Sok szép pillanatot kaptam és kapok tőlük mindezért. És ez nekem így jó. Nem mondom, hogy soha nem hiányzik a másik rész: munkahelyre járni, szakmailag fejlődni, sok emberrel együtt dolgozni. Ha nagyok lesznek, és elég lesz, ha távolból figyelgetem az útjukat, remélem, hogy lesz még időm megtalálni, mi más dolgom van a világban.

Engem nem sértett az énekes kijelentése arról, hogy a nő dolga más, mint a férfié. Hogy van női princípium, amit megélhetek. Életem eddigi legnagyobb pillanatai és legtöbb öröme ugyanis ebből forrásozik.

Tudom, hogy akármit is kezdek majd magammal a gyerekes évek után, ennyire fontos dolgom sehol sem akad majd.

IMG_6638

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


× 2 = tíz